Reisthema’s

Het reisprogramma omvat werkbezoeken, speeddaten met ondernemers in Californië, mini-workshops en excursies. De  onderdelen worden samen met Amerikaanse ondernemers, wetenschappers, beleidsmakers en actieve consumenten ingevuld. Daarbij werken we nauw samen met het Nederlands Consulaat in San Francisco. Gezien het interactieve karakter van de reis wordt een actieve bijdrage van de deelnemers verwacht in de vorm van presentaties, inbreng van kennis, vragen of stellingen.

Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer:

  1. Wat zijn de ‘drivers’ achter EV-ontwikkelingen in Californië?  (rol industrie, overheid, consumenten, trends…)
  2. Consumentengedrag (organisatie van consumenten: Plugin America, gebruikersonderzoek UC Davis, ervaringen van early adopters…)
  3. Rol van de dealer/retail (praktijkervaringen, best practises, verkoop, positionering, onderhoud…)
  4. Ondernemen in Californië: kansen, valkuilen en ingangen. Hoe doe je zaken hier? Wat zijn de ongeschreven regels? Hoe kom je er tussen? We spreken onder andere Nederlandse ondernemers die hier actief zijn, Amerikaanse ondernemers en mensen van het consulaat.

REGIO LOS ANGELES

Plugin America: de machtige EV-lobby van de USA

Een netwerk van 40.000 mensen die EV steunen, er in geloven en hun contacten actief gebruiken: dat is een machtig wapen! In de USA gaat veel lobbywerk via senatoren en congresmen en via de gouverneurs in de afzonderlijke staten. Plugin America maakt hier actief gebruik van en probeert zo randvoorwaarden positief te beïnvloeden. We spreken tijdens de reis met verschillende actieve leden, die een sterk argument hebben: ze spreken namens de consument.

Ondernemers in EV

Nu EV-‘s eenmaal op de markt zijn, moeten ze ook verkocht worden. Hoe doe je dat?

  • De beste EV-verkoper van de USA verkocht vanuit Los Angeles (8 miljoen inwoners) in ruim een jaar 250 keer de Nissan Leaf. In Nederland werden er in dezelfde periode 350 verkocht. Wat is zijn geheim?
  • Een van ’s wereld grootste autoverhuurbedrijven is in EV gestapt, de manager en strateeg legt uit waar zij geld mee verdienen en welke kansen hij ziet.
  • Een grote energiemaatschappij ziet kansen om met EV de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk te vergroten. Hoe zit dat in elkaar? Levert dat ook in Nederland geld op?

REGIO SAN FRANCISCO/SILICON VALLEY

Chargepoint

Chargepoint is marktleider op het gebied van ‘EV charging solutions’. Ze verbinden gebruikers met oplaadpunten en gebruiken slimme ICT-oplossingen. Routing, facturering, agenda-optimalisering en koppelingen tussen aanbieders en afnemers zijn de basis van hun business model. In hun klantenbestand zitten partijen als Google, Microsoft, SAP, parkeerbedrijven en grote malls. Wat doen ze, hoe zit dat nou precies? En wie hebben bijgedragen in hun startkapitaal van $ 50 mln?

Tesla Motors in Fremont

Tesla zet de weg onder stroom. In 2012 kwam de Model S dan eindelijk echt op de markt. Ze blijken niet aan te slepen: om hem als eerste geleverd te krijgen betaalden mensen US$ 40.000 vooruit en om op de wachtlijst te komen betaalde men US$ 5.000. In de zomer van 2013 is Europa aan de beurt en in het voorjaar kondigde Tesla aan haar Europese hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Wat is het geheim van hun succes? En: hoe rijdt hij nou echt? We gaan het allemaal zelf onderzoeken!

Santa Cruz

Een van de best bewaarde geheimen van Silicon Valley is het stadje Santa Cruz. Hier zitten de knappe koppen die de nieuwste ideeën en concepten uitdenken in een gemoedelijke sfeer. Wat hier wordt bedacht is vaak binnen enkele jaren werkelijkheid. En de mensen lopen zelf ook voorop: de hoogste EV-dichtheid van Californië vind je hier in dit ondernemende, ontspannen en prettige klimaat.

Nederlandse en Amerikaanse ondernemers

Hoe is het om als Nederlander in Californië te ondernemen? En hoe kijken Amerikaanse ondernemers tegen Nederland aan? In verschillende sessies en in nauwe samenwerking met het Nederlandse Consulaat in San Francisco maken we kennis met lokale ondernemers. Wat doen zij op het gebied van EV, welke kansen zien zij in Europa, welke kansen zijn er om samen te werken?