Programma

(onder voorbehoud)

Zondag 27 oktober                vlucht Amsterdam – San Francisco

Maandag 28 oktober                      Santa Cruz

Een van de best bewaarde geheimen van Silicon Valley is het stadje Santa Cruz. Hier zitten de knappe koppen die de nieuwste ideeën en concepten uitdenken in een gemoedelijke sfeer. Wat hier wordt bedacht is vaak binnen enkele jaren werkelijkheid. En de mensen lopen zelf ook voorop: de hoogste EV-dichtheid van Californië vind je hier in dit ondernemende, ontspannen en prettige klimaat.

 • Bezoek ZERO Motorcycles: elektrische motorfietsen. We horen hun verhaal, hun verkoopstrategie en ervaren hoe het is om op te stijgen met een tweewieler!
 • ‘Opladen’ bij de Tesla Supercharger: een van de eerste plekken van het landelijk dekkend netwerk dat Tesla op dit moment aan het aanleggen is. 100% schoon!
 • Food-tour en discussie EV-rijders en ondernemers

Dinsdag 29 oktober                       Silicon Valley

 • Bezoek Chargepoint. Chargepoint is marktleider op het gebied van ‘EV charging solutions’. Ze verbinden gebruikers met oplaadpunten en gebruiken cloud-achtige oplossingen in onder de merktnaam ChargePoint. Zij verdienen geld met EV. Routing, facturering, agenda-optimalisering en slimme verbindingen tussen aanbieders en (potentiële) afnemers zijn de basis van hun business model. Ze zijn actief in 14 landen en in de grote stedelijke gebieden van de VS, zoals New York en San Francisco. In hun klantenbestand zitten partijen als Google, SAP, parkeerbedrijven en grote malls. Waarom doen ze dit, hoe en wat dan precies? Wat zien zij in de komende jaren gebeuren? En wie hebben bijgedragen in hun startkapitaal van bijna € 50 mln?
 • Bezoek Tesla Motors. Tesla zet de weg onder stroom. In 2012 kwam de Model S dan  eindelijk echt op de markt. Ze zijn niet aan te slepen: om  hem als eerste geleverd te krijgen betaalden mensen  US$ 40.000 vooruit en om op de wachtlijst te komen  betaalde men US$ 5.000. Wat is het geheim van hun succes?  En: hoe rijdt hij nou echt? We gaan het allemaal zelf onderzoeken.

Woensdag 30 oktober                     Sacramento

 • Interactieve sessie bij UC Davis, policy Institute for Energy, Environment and the     Economy, Programma met onder meer prof. Anthony Eggert  (executive director) en onderzoekers Gil Tal (PEV Consumers in California), Michael Nicholas (Charging infrastructure Modeling and Design) en Dahlia Garas. Presentatie en discussie naar aanleiding van grootschalige gebruikersonderzoeken.
 • Avondvlucht naar LA

Donderdag 31 oktober                     Los Angeles

Thema: E-business opportunities

 • Breakfastmeeting op UCLA met Economic Development Board LA. Ronde tafel presentaties van AAA, DWP, AeroVironment en EV-start-ups’ – (uitleg situatie VS/Californië, resultaten, dilemma’s, mogelijkheden…)
 • Kennismaken met Plugin America

Een netwerk van 40.000 mensen die EV steunen, er in geloven en hun contacten actief gebruiken: dat is een  machtig wapen! In de USA gaat veel lobbywerk via senatoren en congresmen en via de gouverneurs in de afzonderlijke staten. Plugin America maakt hier actief gebruik van en probeert zo randvoorwaarden positief te beïnvloeden. We spreken tijdens de reis met verschillende actieve leden, die een sterk argument hebben: ze spreken namens de consument.

 • Ronde tafel gesprek met praktische ondernemers Dean Taylor, Greg Tabak en Paul Scott – Nissan dealer downtown LA.

Nu EV-‘s eenmaal op de markt zijn, moeten ze ook verkocht worden. Hoe doe je dat? Waarom willen mensen een elektrische auto kopen? De beste EV-verkoper van de USA verkocht vanuit Los Angeles (8 miljoen inwoners) in ruim een jaar 250 keer de Nissan Leaf. In Nederland werden er in dezelfde periode 350 verkocht. Wat is zijn geheim? Welke tips heeft hij voor Nederland?

Vrijdag 1 november                   Los Angeles

 • Electric Mobility Round Table Discussion: ronde tafel gesprek met                            diverse ondernemers en wetenschappers op het Nederlands Consulaat in LA.
 • Presentatie project Electrifying Holland West Coast
 • Bezoek Tesla Store

Zaterdag 2 november                   Vrije tijd Los Angeles

Vertrek naar Amsterdam

Zondag  3 november                    Aankomst Amsterdam